Blogg-innlegg 4. mars

Sett Blogg-innlegg 26. februar?

Finnes det forlag som helst ikke vil selge bøker?


Thea Marie Astrups siste profilbilde på Facebook - "Hun følger med oss!"


Svaret på spørsmålet i tittelen ble også svaret på den utfordringen jeg fikk kort etter "stabelavløpningen" for mitt første blogg-innlegg. Der skrev jeg bl.a. at det ikke er noen bedring i kreftsykdommenes dødelighet: … Som fremdeles er en av to, ikke en av tre som Statsminister Erna Solberg "opplyste" oss om i sin forrige nyttårstale.

Midt i «gullrekka» på NRK ringte en av leserne jeg kjenner som en av Ernas «blå-blå søstre» og påpekte at det var en drøy form for markedsføring av bøker å påstå at en norsk statsminister lyver i noe så alvorlig for nordmenn som enn nyttårstale. Og om noe så alvorlig som kreft.
- Åå ?
- Ja, for du regner vel med at vi da må kjøpe bøkene dine for å finne ut hva som ligger bak denne grove påstanden!

Jeg hadde slett ikke sluppet denne nok litt for «halv-kvedede visen» ut av sekken for å selge bøker, men for å vekke nysgjerrighet og eventuelle kommentarer under bloggen – ikke på telefon på fredagskvelden. Jeg forsøkte likevel høflig å berolige henne med at også de rød-grønne, i det minste det røde radarparet Stoltenberg/Støre, flere ganger sa akkurat det samme. Statsministeren startet attpå til valgkampen på Dagsrevyen, våren 2013, med å (des-)informere befolkningen om at det var i de 8 årene de hadde vært ministre at dødsraten for kreft var sunket fra 1 av 2 til 1 av 3.

Dette ble samtidig en innledning til å bekrefte at boksalg ikke er det primære, men at TheMa Forlag sannsynligvis er det første forlaget i Norge som helst vil slippe å selge bøker. Det vi ønsker er å oppnå målsettingen med dem så snart som mulig, og gjøre dem overflødige. For å oppnå en smule troverdighet for dette også, måtte jeg bare gi henne rett og lovte å dokumentere påstanden snarest, dvs. kommende fredag.
- Ja, og det er nok ikke bare jeg som vil vite om det er du eller Erna som har løyet.
- Jeg har ikke påstått at Erna løy, innvendte jeg. – Det er det «noen» på Kreftregisteret som gjør - i deres årbok og med referanse til statistikker de utgir under tittelen «Overlevelse». Det har de gjort så lenge at både ministre og media langt tilbake i forrige århundre har formidlet statistikken de har TRODD er basert på bedring i dødeligheten. Deretter fortalte jeg henne hvordan jeg tilfeldigvis hadde oppdaget dette fusket – som nå var flyttet fra Erna Solbergs skuldre og over på ukjente helsebyråkrater. Nesten fornøyd, og i respekt for at dette er en blogg og ikke en avhandling, fikk jeg lov til å ta dette litt over tid, slik at ikke bloggene fremover bare vil handle om min jakt på de riktige tallene.

Det jeg tror gjorde sterkest inntrykk på henne, og derfor refereres her, var at jeg kunne navngi to mediakjente kreftforskere som har bekreftet min oppdagelse. Den første jeg spurte om dette hadde nemlig begynt sin karriere i Kreftregisteret, og hans oppfatning av årsaken var, ca. ordrett sitert:

- Hvilken offentlig instans ville vel fortsatt å sponse en forskningsretning som ikke har oppnådd bedring i dødsraten på 50 år?

Den andre er Per-Henrik Zahl, tidligere ansatt på Norsk Sentralbyrå, nå på Folkehelseinstituttet - navngitt, da han selv har skrevet det samme angående nyttårstalen i en kronikk i Aftenposten 28. januar i fjor. Søster Solberg var enig i at Aftenposten nok ikke hadde turt å formidle slikt hvis ikke Zahl hadde solid dokumentasjon å vise til. (Jeg nevnte ikke at Zahl måneden før hadde mottatt mitt manus til gjennomsyn før publisering – med detaljert beskrivelse av hvordan jeg oppdaget sannheten og fant fram til de korrekte tallene).


Her hadde jeg tenkt å begynne på det positive budskapet. Hva som kan erstatte et system som opprettholdes ved en rekke skjulte forhold – ikke bare statistikkene - forhold som ikke tjener pasientene. Jeg er imidlertid forbi de 500 ordene jeg har skrevet at gjestebloggere må holde seg innenfor. Neste fredag lover jeg derfor å bruke minst like mange ord på «lyset i tunellen» som å fortelle mer om mørket vi befinner oss i på dette området.

Les også
Blogg-innlegg 26. februar,
Bli med å skriv bok!
Åpent brev til Helseminister Bent Høye
og Thoresen/Manzettis forskningsbro

Hvis nysgjerrigheten er sterkere enn tålmodigheten, så
Kjøp bøker